همه چیز درباره ارزش گمرکی کالا
ارزش گمرکی به معنای ارزشی است که برای محاسبه حقوق گمرکی (مالیات و عوارض) در واردات یا صادرات کالا استفاده می شود. این مقدار معمولاً برای تعیین حدود کالا و مالیات و عوارض گمرکی در مبادی ورودی یا خروجی محاسبه می شود. ارزش گمرکی را می توان بر اساس معیارهای مختلفی محاسبه کرد، اما معمولاً ارزش واقعی یا اثبات شده کالا در بازار بین المللی مبنای این محاسبات قرار می گیرد. چرا هر کالایی که وارد کشور می شود بدون در نظر گرفتن اندازه، مقدار و نوع بسته بندی ارزش گمرکی دارد؟! ارزش گمرکی کالا باید توسط صاحب کالا محاسبه شود یا توسط کارشناسان؟! در ادامه به تمام این سوالات پاسخ خواهیم داد.
ارزش گمرکی به چه معناست؟
ارزش گمرکی کالا به قیمت متغیری که برای تعیین مالیات و عوارض گمرکی کالاها استفاده میشود، اعمال میشود. این قیمت شامل قیمت خالص کالا در بازار مبدا، هزینه های حمل و نقل بین المللی، بسته بندی، بیمه حمل و نقل و سایر هزینه های مربوط به صادرات و واردات می باشد. در واقع ارزش گمرکی کالا که به صورت کد 4 رقمی در گمرک تعیین می شود، ارزش یک واحد کالا را نشان می دهد.
پس از دریافت فاکتور خرید کالا، فرآیند ارزش گمرکی کالا از گمرک آغاز می شود و نرخ آن به گونه ای محاسبه می شود که شامل کلیه هزینه های صادرات و واردات کالا می شود. این مقدار باید توسط کارشناس در زمینه امور گمرکی و مالیاتی تعیین شود.
بسیاری از کشورها برای جلوگیری از هرگونه سوء استفاده یا تقلب در اظهار ارزش کالا از روش های استاندارد برای تعیین ارزش گمرکی استفاده می کنند. یک رویکرد رایج این است که مقادیر سفارشی را بر اساس "مقادیر فشرده" یا "مقدارهای مورد انتظار" محاسبه کنید. در این روش قیمت های گمرکی بر اساس اطلاعات قیمت های مشابه یا مرتبط در بازارهای بین المللی برآورد می شود.
مهمترین عامل در محاسبه ارزش گمرکی کالا چیست
حال که متوجه شدید ارزش گمرکی چیست باید مهمترین پارامترهای ارزش گمرگی کالا را بشناسید و بدانید ارزیابی هر کالا بر اساس چه معیاری یا بر اساس کدام معیار انجام می شود. بر اساس کدام عامل محاسبه به ارزش گمرکی کالا بستگی دارد. در ادامه به مهمترین این عوامل می پردازیم.
نوع محصول
نوع کالا یا محصول عامل مهمی در تعیین قیمت تعرفه و گمرک است. برخی از اقلام مانند محصولات کشاورزی، صنایع دستی و محصولات فلزی دارای تعرفه های ویژه هستند.
ارزش تجاری کالا
فاکتور قیمت کالا به عنوان پارامتر اصلی در محاسبه ارزش گمرکی کالا تاثیر بسزایی دارد. در واقع مبنای اصلی محاسبه مالیات و حقوق گمرکی قیمت کالا است.
در فرآیند ارزش گذاری گمرکی، بخش عظیمی از تجارت جهانی بر اساس قیمت قطعات و محصولات صادراتی و وارداتی است. بنابراین تعیین دقیق قیمت کالا یکی از نکات حساس در فعالیت های گمرکی است معمولاً برای تعیین این پارامتر از روش های مختلفی استفاده می شود.
کشور سازنده کالا
کشور سازنده کالا به عنوان عامل اصلی در محاسبه ارزش گمرکی کالا محسوب می شود. برخی از اقلام تولید شده در برخی کشورها به دلایل فنی، شناخت برند و استانداردهای بالا، قیمت بالاتری دارند که تاثیر بیشتری بر ارزش گذاری بیمه دارد.
به طور کلی منبع تولید تاثیر مهمی در تعیین تعرفه و ارزش گمرکی کالا دارد. بسته به منبع (تولید داخلی یا خارجی)، قوانین و مقررات مختلفی در سیستم گمرکی مربوط به ارزش گذاری گمرکی است.
وسایل حمل و نقل
این عامل به نوع حمل و نقلی اشاره دارد که برای جابجایی کالا از کشوری به کشور دیگر استفاده می شود که تاثیر بسزایی در محاسبه ارزش گمرکی کالا دارد. انواع حمل و نقل عبارتند از: هواپیما، قطار، کشتی، کامیون و غیره
روش ارزیابی
روش های مختلفی برای ارزش گذاری واردات و صادرات وجود دارد، از جمله روش مانده نقدی، روش واکنش بازار و روش هزینه.
شرایط کسب و کار
شرایط بازرگانی مانند شرایط صدور مجوز و صادرات، حمل و نقل، بسته بندی و غیره نقش مستقیمی در ارزیابی کیفیت کالا و در نتیجه در ارزش گذاری بیمه دارند.
بیمه
عوامل بیمه تاثیر بسزایی در محاسبه ارزش گمرکی کالا دارند هنگامی که کالاها و کالاهای وارداتی وارد کشوری می شوند، خطرات خاصی مانند گم شدن، سرقت، آسیب یا تاخیر در تحویل کالا ممکن است کالا را به خطر بیندازند. برای محافظت در برابر این خطر، صادرکننده یا واردکننده بسته به نوع محموله و شرایط قرارداد میتواند از بیمه برای تضمین ایمنی محموله خود استفاده کند.
بنابراین، در صورت تلف یا آسیب در حین حمل، صادرکننده یا واردکننده می تواند از شرکت بیمه درخواست غرامت کند.
ایجاد یک حساب
باز کردن حساب به معنای ثبت نام و ایجاد یک حساب کاربری در یک سیستم سفارشی است. شرکت ها و صادرکنندگان با افتتاح حساب مجوزهای لازم را دریافت می کنند و می توانند کالاهای خود را صادر و وارد کنند. در نتیجه، شرکتها بهعنوان عامل رسمی اقتصادی شناخته و تأیید میشوند. همچنین شرکت با دسترسی به سامانه گمرکی قادر به استانداردسازی کالاهای خود و تعیین تعرفه گمرکی بر اساس نوع کالا می باشد.